U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Ray R. Sutton werd geboren in Louisville, Kentucky, en verhuisde op dertienjarige leeftijd naar Dallas. Hij was co-pastor bij James B. Jordan van de Westminster Presbyterian Church in Tyler, Texas, een prominente kerk in de christelijke reconstructiestudie. Andere leden waren Gary North en David Chilton.

Die kerk ging echter van Presbyterian naar Reformed Episcopal. Pastor Ray Sutton werd in 1999 Reformed Episcopal Church, en werd vanaf 2009 oprichter van de Anglicaanse kerk in Noord-Amerika.
(The Reformed Episcopal Church is een subjurisdictie en founding member van de Anglicaanse kerk in Noord Amerika.) Hij is momenteel hoofd van het Comité voor oecumenische betrekkingen van de Anglicaanse kerk in Noord-Amerika. Voor meer info zie Wikipedia

Ray Sutton is vooral bekend als schrijver van het theologisch vernieuwende boek "That He may prosper", waarin hij het 5-voudige model van het Verbond aantoont. Het is vooral Gary North die dit model veelvoudig gebruikt in zijn economisch commentaar van de Bijbel en ook David Chilton voor zijn commentaar op Openbaring, Days of Vengeance. Gary North prees Sutton omdat het onthulde dat het vijfpunts-verbond-model van Meredith G. Kline van toepassing was op de hele Bijbel en dat het van toepassing is op drie verbondsinstellingen van familie, staat en kerk. Hij heeft daar direct structureel de opzet van zijn Biblical Blueprint Series op gebaseerd. 

Zijn vijfpunts-verbond-model ziet er als volgt uit:

  1. de structuur van het verbond;
  2. het gebruik van het verbondsmodel in de geschiedenis van de bijbel;
  3. de toepassing van hetzelfde verbondsmodel in bijbelteksten, Oude en Nieuwe Testamenten;
  4. de geschiedenis van de impact van het verbond in het Westen;
  5. de voortdurende autoriteit en het belang van het bijbelse verbond in het moderne leven: kerk, staat, gezin, zaken. 

Op basis van een gedetailleerde Bijbelse uiteenzetting en praktische Bijbelse toepassing toont Sutton precies hoe God verlangt, dat wij onze beloofde overwinning behalen. Maar hij laat ons niet alleen alle manieren van het verbond zien, hij toont ons ook alle hoe, wanneer, waar, en waarom ook. 

Voor een uiteenzetting aan de hand van het boek Deuteronomium zie: What is a covenant?

Ray R. Sutton schreef ook nog twee delen voor de Biblical BluePrint Series:

Who Owns the Family? God or the State? Vol. #03, Dominion Press, Ft. Worth, TX, (1986).
Second Chance: Biblical Principals of Divorce and Remarriage, Biblical Hope for the Divorced, Vol. #10, The Institute for Christian Economics, (1988)
In 2001 schreef hij Signed, Sealed and Delivered: A Study of Holy Baptism.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?