U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Nazaten Pilgrim´s Fathers

Vele van de leringen van "Christian Reconstructionisten" zijn in het bijzonder ontwikkelingen van bep. Reformatorische, Calvinistische, Neo-puriteinse doctrines (incl. Athanasius en Augustinus) en vinden hun beste uitdrukking in de Westminster Confession of Faith opgesteld door de Engelse Puriteinen uit de 17e eeuw

De volgende kenmerken zijn typische kenmerken van de Puriteinen, waarop de Reconstructionisten voortborduren:  

  • het brengen van de naties onder de autoriteit van Christus door opofferende dienstvaardigheid en het toepassen van de Schrift; 
  • toewijding aan de autoriteit van de Schrift op elk terrein van het leven;  
  • nadruk op het belang van werk en dienst, een actieve, reformistische geest;
  • optimisme over de toekomst.

De stroming van het puritanisme heeft bijzonder veel invloed gehad, niet alleen in de Angelsaksische wereld, maar zeker ook op het Europese continent. Deze beweging, waaraan de Nederlandse Nadere Reformatie veel en het Duitse piëtisme iets minder te danken hadden, ontstond in Engeland in de tweede helft van de 16e eeuw. Het puritanisme beleefde haar hoogtepunten met theologen als William Perkins, Lewis Bayly, Richard Baxter, en John Owen. Ook John Bunyan, de auteur van het wereldberoemde boek The Pilgrim's Progress, behoorde tot de puriteinen. Tot op de dag van vandaag weten vele reformatorische en evangelische christenen over de hele wereld zich geïnspireerd door deze theologen.

Een aardig boek hierover is "Het Puritanisme, geschiedenis, theologie en invloed" van Prof. dr. W. van 't Spijker, dr. R. Bisschop, en dr. W. J. op 't Hof .

In Nederland is het vooral de George Whitefield Stichting die verwantschap toont met de Puriteinen. Zie bijvoorbeeld Geest en Woord, Lessen uit het puritanisme en kijk ook bij Puriteinen, de kenners van Christus.

Bijzonder lezenswaardig is ook het boek van Alister McGrath over De laatste der puriteinen: J.I. Packer. Een titel die ook wel aan predikant Martyn Lloyd-Jones werd toegekend.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?